گیاه پونه و خواص دارویی آن
پونه یا پودنه از گیاهان خانواده نعنائیان است. گیاهی دارویی است از سرده نعنا و تیره لب گلیها و له شده برگهای آن عطر نعنا دارد. مصارف شناخته شده آن در آشپزی و شیرینیپزی و در طب سنتی بعنوان آرامبخش و مسکن و نیز در سقط جنین بکار میرود. اسانس آن در صنعتعطر سازی کاربرد دارد و دارای ماده سمی پولِگون∗ است.
فرهنگستان زبان فارسی این گیاه دارویی را «خالواش» و «نعناخالواش» نامیده و در توصیف آن آوردهاست: گونهای نعنا به شکل خوابیده یا خیزان با ساقههای متعدد و پوشیده از کرکهای متراکم و گسترده؛ پهنک برگها تخممرغی، به طول ۵ تا ۲۰ میلیمتر و حاشیهٔ صاف یا کموبیش دندانهدار است و گلآذین آن دارای چرخههای کروی و گلهای غالباً بنفش و بهندرت سفید است که با فاصله از یکدیگر و پرشمار در محور برگها و در طول ساقه قرار گرفتهاند.
با گیاه دارویی پونه میتوان یک دم کردهٔ گیاهی فوقالعاده تهیه نمود. برای تهیهٔ یک فنجان دم کردهٔ این گیاه دارویی ، یک قاشق غذاخوری سرخالی از برگ یا گل پونهٔ تازه و یا یک قاشق چای خوری برگ پونه خشک شده را در چای صاف کن درون یک لیوان ریخته و یک فنجان آب در حال جوش را روی آن بریزید. اجازه دهید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد و رنگ چای در بیاید. اگر دوست داشتید میتوانید آن را کمی شیرین کنید.
پونه از خانواده نعناع است وبرای هضم غذا مفید می باشد جویدن نعناع و پونه برای بر طرف کردن سکسکه مفید است و ضد تشنج و آرام کننده اعصاب است به درمان اسهال و بیماری های روده ای کمک می کند همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین a , b , است.
خواص درمانی گیاه دارویی پونه :
– گیاه دارویی پونه برای مقابله با بیماریهای زیر سودمند است:
– حالت تهوع و استفراغ
– مشکلات و ناراحتیهای گوارشی به طوری که از ترش کردن معده جلوگیری میکند و برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید است.
– سرماخوردگی، آنفلوآنزا، آسم
– سرفه و سیاه سرفه
– گرفتگی بینی
– با توجه به خواص ضدمیکروبی که در عصاره و اسانس پونه وجود دارد، میتوان از این فراوردهها به عنوان جایگزین طبیعی برای آنتی بیوتیکها استفاده کرد.
– مصرف دارویی این گیاه دارویی بیشتر برای خاصیت آرامبخشی و رفع سوءهاضمه و روانکننده عادت ماهانه، و گاهی برای تسریع سقط جنین بوده و همچنین کاهش نفخ معده را نیز باعث شده
– برای بهبود و درمان حالت تهوع و استفراغ،مشکلات و ناراحتیهای گوارشی به طوری که از ترش کردن معده جلوگیری نموده و برای هضم غذا و برطرف کردن سکسکه مفید می باشد برای درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا، آسم،سرفه و سیاه سرفه،گرفتگی بینی، دارای خواص ضدمیکروبی بوده که در عصاره و اسانس پونه وجود داشته و میتوان از این فراوردهها به عنوان جایگزین طبیعی برای آنتی بیوتیکها استفاده نیز نمود.گیاه دارویی پونه
– پونه کوهی از بهترین گیاهان دارویی تقویت کننده بشمار می رود مصرف پونه کوهی کار روده ها را منظم می کند درد معده و بی اشتهایی را تسکین می دهد و برای ناراحتی های کبدی بسیار موثر است.گیاه دارویی پونه
– از نظر طب سنتی طبیعت گیاه دارویی پونه گرم و نشاط آور بوده و اعصاب و حافظه سالمندان را تقویت می نماید.
– برای درمان كبودی پوست كه در اثر ضربه يا فشار به وجود آمده شده باید ضماد پونه بگذاريد و اگر ليموترش تازه بود روزی سه عدد همراه غذا میل وگرنه روزی سه قاشق آبليمو ميل شود.برای درمان بياشتهايي ده گرم گیاه دارویی پونه كوهي را در 500 سيسي آب جوش به مدت 20 دقيقه دمكرده صاف نموده با عسل شيرين کنید و ميل گردد.
– برگها و گلهای گیاه دارویی پونه و همچنین ساقههای آن میتوانند جایگزین مناسبی برای بسیاری از آنتی بیوتیکها باشند. گیاه دارویی پونه همچنین بادشکن، معرق، مدر و محرک نیز میباشد.
خواص دمنوش پونه :
– از دمنوش گیاه دارویی پونه برای درمان سرماخوردگی، زکام، سردردها، مشکلات گوارشی، کم کردن تب خفیف، تسکین گلودرد و برای بهبود نفخ شکم، حالت تهوع، و بیخوابی استفاده میشود.
– دمنوش گیاه دارویی پونه برای اسهال اسهال خونی و اسهال های باسیلی و همچنین ناراحتی های عصبی اختلالات گوارشی مفید و موثر است دم کرده پونه تقویت کننده خوبی است اگر گاهی پس از صورف غذا در معده احساس سنگینی نمودید و یا غذا را ترش کردید و یا به کلی ناراحت شدید می توانید از این دم کرده استفاده کنید.