۴ اَبَر مادهیغذایی
در اینجا گروهی از مواد غذایی فوق مغذی گردآوریشدهاست اما چه چیز باعثمیشود که یک مادهی غذایی عنوان شگفتانگیز را نصیب خود کند؟
کَری کویی Kari Kooiکه یک متخصص رسمی تغذیه در بیمارستان مدوتیست هوستون Houston Methodist است در یکی از روزنامههای منتشرشده، اظهارداشت : “اَبرمادهی غذایی لبریز از مواد مغذی و آنتیاکسیدان است و افزودن آنها به وعدههای غذایی فواید بیشماری بههمراهدارد. یک رژیم غذایی مغذی هم بر سلامت جسم و هم بر سلامت روح تأثیری مثبت میگذارد.”
کویی ۴ نوع مادهی غذایی پاییزه را که از خانوادهی مواد غذایی فوق مغذی هستند، نامبردهاست.
۱.کدوتنبل. کدوتنبل مانند هویج سرشار از بتا کاروتِن است. بتا کاروتن مادهی سازندهی ویتامین A میباشد که برای سلامت چشم ضروری است. کدوتنبلها را میتوان به روشهای مختلف مصرفکرد. میتوان آنها را مانند کدوحلوایی زمستانه کبابکرد، در سوپ و خورش استفادهنمود و از آن به عنوان مادهی شیرین در نان و کلوچهی میوهای استفادهکرد.
بهگفتهی کویی، میتوان دِسِر خوشمزهای با مخلوط پورهی کدوتنبل با ماست وانیلی یونانی درستکرد. کمی پورهی کدوتنبل بههمراه ادویهی آن، بلغور خوشمزهای برای صبحانه میشود.
۲.تخم کدو. به نوشتهی کویی این نیروگاه کوچک “دارای چربیهای مفید قلب، پروتئین و فیبر است. همچنین دارای موادمعدنی بسیاری مثل منیزیوم است که برای استخوانها مفید میباشد و آهن که در اکسیژنرسانی به سلولها کمکمیکند. تخمههای برشتهی کدوتنبل را میتوان با پوست خورد و به عنوان تنقلات در طول روز استفادهکرد.”
برای برشتهکردن تخم کدو، آنها را برای چندین ساعت و یا در طول شب در آبنمک خیسکنید (یا میتوانید به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید). سپس آنها را بشورید و با روغن زیتون ، کمی نمک یا تمبر هندی مخلوطکنید.
سپس آنها را به مدت ۱۰ دقیقه در دمای ۳۲۵ درجهی فر بپزید. بعد از ۱۰ دقیقه آنها را از فر خارجکرده و آنها را تکاندهید و برای ۱۰ دقیقهی دیگر آنها را در فر بگذارید. مراقبباشید تا نسوزند و از یک هلههولهی ترد و سالم لذتببرید !
۳.کیوی. بهغیر از کالیفرنیا، در جاهای دیگر کیوی، میوهای محلی بهحسابنمیآید. کیوی از ماه اکتبر تا مِی برداشتمیشود. این میوهی درختی گرمسیری دارای مقادیر بسیار زیادی از ویتامینC است. مزهی آن، تداعیکنندهی طعم توتفرنگی، خربزه، موز و مرکبات است. کیوی را میتوان از وسط نصفکرد و آن را با قاشق خورد. میتوان آن را پوستکند و آن را قطعهقطعهنمود. این میوهی سبزرنگ را میتوان در نانشیرینی مربایی (تارت) استفادهکرد.
۴.انار. انار میوهای کهن و ترشمزه است که برای قرنها مورد تحسینقرارمیگرفتهاست. انار سرشار از آنتیاکسیدان و فیبر است. اما نحوهی خوردن آن برای برخی سختاست.
براساس اخبار منتشرشده از بیمارستان متودیست هوستون، دانهکردن انار میتواند کار راحتی باشد. آن را از وسط نصفکرده و در ظرفی از آب قراردهید. دانههای یاقوتی و براق انار از پوستهی سفید آن جدا و پوست سفید و تلخ آن در سطح آب شناورمیشود.
روش دیگری که توسط انجمن آشپزی امریکا پیشنهادشده این است که آن را از وسط نصفکرده و دانههای آن را با قاشق درآورده و سپس با دست پوستهی سفیدرنگ را از دانهها جداکنید.
میتوان دانههای انار را در سالاد استفادهکرد و یا با پنیر فِتا و خرما مصرفنمود.
در هنگام خرید انار این موارد را در نظربگیرید : تابستان امسال، شرکت میوهی گِرشام در اُرگان داوطلبانه واردات دانههای منجمد انار از ترکیه را لغوکردهاست. مرکز کنترل بیماریها و وزارت غذا و دارو در حال تحقیق دربارهی این موضوع هستند که آیا دانههای انار وارداتی از ترکیه به ویروس هپاتیت A آلودهاند یا خیر.
همچنین این شرکت واردات ۵۰۰۰ دانهی طبیعی انار از شرکت وودِستاک را لغونمودهاست. تاکنون هیچ گونه بیماری گزارشنشدهاست. به عقیدهی شرکت وودستاک این عمل “احتیاطی بیش از اندازه” است.