تقویت کبد با عرق شاتره

عرق شاتره

عرق شاتره

شاه‌تره  نام یک گونه از سرده شاه‌تره و از تیره شقایقیان، علفی یکساله با ساقه‌ای شکننده کوتاه و شاخه‌دار است.

دارای گل‌های نامنظم و برگ های بریده‌ است که چون با دست نرم کنند بوی دود می‌دهد. در طعم او تلخی است. در ایران این گیاه اغلب در دامنه های زاگرس بخصوص در دشت های(بیجار کردستان) و (اقلید فارس) یافت می‌شود. در گویش عام به شاطره نیز شناخته می‌شود.

شاتره یا شاهتره با نام عمومی Common fumitory, Earth smoke گیاهی است علفی به ارتفاع تا 80 سانتی متر که در مزارع، باغ ها و زمین های کشاورزی به حالت خودرو می روید.

شاخه های ظریف فراوان و برگ هایی با تقسیمات بسیار زیاد، باریک و کوچک دارد. گل های شاتره کوچک به رنگ سفید یا سفید مایل به گلی است که به صورت مجتمع و گل آذین خوشه قرار گرفته اند. میوه ها کوچک و کروی هستند. قسمت مورد استفاده ی شاتره تمام قسمت های هوایی آن می باشد.

گونه ی Officinalis این گیاه در ایران رویش ندارد و آن چه به نام شاتره در بازار ایران وجود دارد، مربوط به دو گونه ی Parvifelora fumaria و Fumaria villantii است.

 

معرفی عرق شاتره

شاتره گیاهی علفی است كه در فصل بهار در مزارع، باغ‌ها، كنار جاده‌ها و زمین‌های كشاورزی به‌وفور می‌روید. اغلب روستاییان ظاهر این گیاه را می‌شناسند.

به همین دلیل است كه این روزها اكثر خانم‌های روستایی را در دشت و صحرا در حال جمع‌آوری اقسامی از گیاهان دارویی می‌بینیم.

اگر شما هم برای تفریح به یكی از دشت‌های سرسبز حوالی شهر سفر كردید و وسوسه چیدن این گیاه دارویی به دلتان افتاد، بدانید كه این گیاه دارویی شاخه‌های ظریف فراوان و برگ‌هایی با تقسیمات بسیار زیاد دارد.

گل‌های این گیاه دارویی كوچك، انبوه و به رنگ سفید مایل به گلی است و به صورت متراكم در كنار هم قرار گرفته است. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ ، گل و شاخه آن است.

اگر این گیاه دارویی را شناختید و چیدید بلافاصله آن را خشك كرده ، قسمت‌های هوایی آن را با هم مخلوط و دو تا چهار گرم آن را به مدت 10 تا 15دقیقه دم كنید سپس آن را صاف كرده و قبل از غذا بنوشید. برای آن كه از خواص درمانی شاتره بیشترین منفعت را ببرید، بهتر است آن را گرم بنوشید.

شاتره طبع سردی دارد و در طب سنتی برای درمان بیماری‌های پوستی از آن بسیار استفاده می‌شود.

اسید فوماریك آن برای التیام اگزما موثر است و آلكالوییدهای آن در بهبود بیماری‌های كبدی و صفراوی نافع است و به كبد در نقش سم‌زدایی كمك كرده وخون را تصفیه می‌كند.

وقتی عملكرد كبد مطلوب شود، زردی پوست رفع، سموم بدن دفع، هورمون‌ها تنظیم، تب و سرفه ناشی از گرمی‌ها رفع، التهاب بدن التیام و آشفتگی‌های روحی كم و در نهایت آرامش حكمفرما می‌شود.

عرق شاتره در مقایسه با دم‌كرده آن خواص درمانی كمتری دارد ، اما به دلیل دسترسی آسان‌تر مصرفش را توصیه می‌كنیم.

عرق شاتره به دلیل آن كه به ترشح آنزیم‌های گوارشی كمك می‌كند ، غذا را براحتی هضم كرده و اشتها آور خوبی است.

مزه مزه عرق شاتره به جهت ویتامین C فراوان برای استحكام لثه‌ها و غرغره جوشانده آن برای برطرف كردن آفت، زخم‌های دهانی و التهاب زبان مفید است. عرق شاتره

تحقیقات اخیر نشان داده است عرق شاتره علاوه بر این خواص درمانی، ضدعفونی‌كننده، آنتی‌هیستامین، ضداسپاسم، كاهنده تپش قلب، معرق، مسهل، مدر، آرام‌بخش و مقوی معده است و عصاره آن در بهبود بیماری‌های قلبی ـ عروقی موثر است.

توجه: مصرف مقادیر زیاد دم‌كرده یا عرق دوآتشه شاتره به دلیل آلكالوییدهای فراوان باعث لرز، تشنج و بی‌حسی بدن شده و برای سرد مزاجان مضر است. از طرفی مصرف آن بدون نظر پزشك در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود.

برای درمان مشكلات كبدی ، صفراوی و پوستی بهتر است از جوشانده گیاه دارویی شاتره استفاده كنید. برای آن كه از خواص درمانی عرق شاتره نفع بیشتری ببرید، خوب است آن را همراه عرق كاسنی بخورید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *