۴ نکته در مورد ارتباط خواب و حافظه

برای بهبود حافظه و تقویت آن بهتر است مراقب کیفیت خواب خود باشید. در صورتی که در سنین بالا به سر میبرید و دچار مشکلات خواب شده اید بهتر است بدانید در معرض خطر ابتلا به زوال عقل قرار دارید.


ارتباط مستقیمی بین خواب و حافظه قوی وجود دارد. ربطی هم به سن ندارد. جتی نوجوانانی که دیر می خوابند یا به خواب خود اهمیت نمی دهند معمولا موفقیت تحصیلی چندانی به دست نمی آورند چون حافظه قوی و خوبی ندارند و علت آن هم کم خوابی است.

ولی حتی کسانی که در جوانی مشکلی در خواب نداشته اند، با افزایش سن به دلایل مختلف دچار بی خوابی می شوند که نتیجه آن عدم بازسازی سلول های حافظه و ضعیف شدن آن است.

هنگام خواب سلول های مربوط به حافظه در مغز خود را دوباره می سازند. به همین دلیل است وقتی خوب خوابیده اید همیشه حافظه بهتری دارید. با بالا رفتن سن مغز قادر نیست اتفاقات جدید را به خاطر بسپارد. چرا که در زمان خواب امواج مغزی غیرهماهنگ عمل می کنند.

 

بالارفتن سن و سلول های حافظه

با افزایش سن سلول های مغزی که در عمق مغز هنگام خواب خود را بازسازی می کنند کم کم از بین می روند. متیو واکر Matthew Walker پروفسور دانشگاه عصب شناسی و روان پزشکی دانشگاه برکلی کالیفرنیا در این باره می گوید:

شخص نمی تواند اطلاعات جدید را در مغز نگه دارد در نتیجه صبح فردا که از خواب بیدار می شود خیلی چیزها را فراموش کرده است. با از دست دادن این سلول ها امکان بازسازی آن ها وجود ندارد و کیفیت خواب با افزایش سن پایین می آید. حتی امواج مغزی هر چه سن بالاتر می رود ناهماهنگ تر عمل می کنند.

این اتفاق در افراد بالای ۶۵ سال بیشتر اتفاق می افتد. در واقع هماهنگی امواج مغزی با افزایش سن کمتر شده و حافظه ضعیف تر می شود. در بعضی افراد این اتفاق در دهه ۳۰ یا دهه ۴۰ زندگی اتفاق می افتد. وقتی مغز نتواند هماهنگی بین امواج مغزی بوجود بیاورد انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت کم کم از بین می رود.

تاثیر مخرب بی خوابی بر بدن

افرادی که کمتر از ۷ ساعت می خوابند بیشتر و در سنین پایین تری به بیماری هایی مثل زوال عقل و آلزایمر دچار می شوند. افرادی که کمتر از ۶ ساعت می خوابند احتمال سکته های قلبی و مغزی در آن ها بیشتر است. حافظه ضعیف تر عمل می کند، فرد همیشه احساس خستگی می کند. بی حوصله است و به سرعت عصبانی می شود. حتی بعد از مدتی شخص دچار افسردگی هم می شود. کیفیت و کمیت خواب حتی بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارد و آن را ضعیف می کند.

 

برای داشتن خواب خوب و حافظه قوی چه باید بکنیم؟

اگر جوان هستید حتما به بهداشت خواب توجه کنید و خواب را درست مثل غذاخوردن تان و تلفن همراه تان دوست داشته باشید. چرا که در طی خواب سلول های مغزی ضمن استراحت خود را بازسازی می کنند و حافظه قوی تر خواهید داشت.
اگر شما هم این مشکل را دارید یا بالای ۶۵ سال سن دارید لطفا نگران نشوید. چون راه کارهایی وجود دارد که می توان باعث فعالیت بهتر مغز و تحریک حافظه شد. فقط باید کاری کنیم که امواج مغزی بهتر و هماهنگ تر عمل کند.
از آن جا که بی خوابی برای بدن مضر است اولین راهکار این است که هر آن چه باعث بی خوابی یا بدخوابی می شود از زندگی روزمره حذف کنیم. سیگار، الکل، اعتیاد به مواد مخدر، استفاده از ابزارهای الکترونیکی مثل تلفن همراه، تبلت قبل از خواب و عدم رعایت بهداشت خواب از جمله عواملی است که خواب خوب را تهدید می کند.
در صورتی که شب ها خوب نمی خوابید و شاغل هم نیستید سعی کنید یک چرت ۲۰ دقیقه ای قبل از ساعت ۳ بعدازظهر داشته باشید تا از آسیب سلول های مغزی جلوگیری کنید.
در صورت اضافه وزن و چاقی باید حتما وزن را کاهش داد. چون اضافه وزن باعث تنگ شدن مجرای تنفسی و یکی از عوامل خروپف است.
یائسگی از دیگر عواملی است که کیفیت خواب و حافظه را در زنان به شدت پایین می آورد.

حتما با یک دندانپزشک مشورت کنید

خروپف و آپنه تنفسی باعث کاهش شدید کیفیت خواب می شود. گاهی یک دندانپزشک به دلیل آن که علاوه بر دندان ها گلو را هم به دقت معاینه می کند بخوبی می تواند از بسته یا تنگ بودن مجرای تنفسی یا تورم و بزرگ بودن لوزه ها اطلاع پیدا کند و راهکار مناسبی برای رفع آن ارائه کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *