کاهش کلسترول با استفاده از سبوس

سبوس که یکی از غنی ترین منابع الیاف گیاهی (فیبر) مورد استفاده در برنامه غذایی شمرده می شود، پوسته خارجی هضم نشدنی گندم، جو دوسر، برنج و سایر دانه های غلات است. سابقا هنگامی که این دانه ها آسیاب می شدند، سبوس آنها عمدتا دور ریخته می شد.

پس از آن در دهه ۶۰ یک پزشک انگلیسی به نام دکتر دنیس پی، بورکیت در آفریقا، چند گزارش علمی منتشر ساخت. دیدگاه های او حاکی از این بود که سبوس و دیگر انواع الیاف گیاهی قادرند از پیدایش حمله های قلبی، آماس استطاله، سایر اختلالات روده ای و سرطان های پستان، بخشی از روده بزرگ (قرلون)، پروستات و رحم جلوگیری می کنند.

وی پس از اینکه مشاهده کرد بومیان آفریقا به علت مصرف مقادیر فراوان دانه های سبوسدار به ندرت به این بیماری ها دچار می شوند، نظریه اش را در مورد معجزات غذایی و درمانی سبوس گسترش داد. ذکر مزیت ها و سودمندی های متعدد این گیاه  در تعدادی از کتاب های پرفروش و گزارش های فراوان رسانه های همگانی باعث شد که این ماده در دهه ۷۰ میلادی به ماده غذایی باب روز شهرت یابد و سبوس خام آسیاب شده به هر چیزی از نان، غلات و کلوچه گرفته تا غذاهایی همچون کوفته و سیب تنوری افزوده شود.

از آن پس، شور و شوق زیاد از حد برای مصرف سبوس خام برطرف شده است زیرا پژوهشگران اطلاعات فراوانی در زمینه مزایای بهداشتی و خطرات احتمالی آن به دست آورده اند. در ضمن اینک می دانیم که انواع گوناگون سبوس، خواص و نقش های مختلفی دارند. به طور مثال اساسا سبوس گندم حل نشدنی است؛ هر چند آب فراوانی جذب می کند، ولی راه خود را به مجرای سالم روده می گشاید.

فواید درمانی سبوس

– به پیشگیری از یبوست کمک می کند.

– سبوس گندم و جو در کاستن از مقادیر کلسترول موثر است.

– بر اثر مصرف این ماده غذایی، احساس سیری به انسان دست می دهد که در نتیجه به کاهش وزن می انجامد.

توصیه های علمی در مورد مصرف سبوس

– اگر یبوست شما مزمن باشد، میزان «سبوس» برای ماه اول روزانه سه قاشق غذاخوری خواهد بود.

– معمولا هر قدر «سبوس» کمتر کوبیده شود، بهتر است یعنی هر چه درشت تر باشد، موثرتر است.

– بعد از مصرف ، مایعات کافی میل نمایید تا آن ها در یک محیط لغزنده و متحرک به وظیفه خود عمل کنند.

– مصرف زیاد آن ایجاد اسهال می نماید.

– مصرف بیسکویت های سبوس دار به مراتب بهتر از بیسکویت های بدون سبوس است، به شرط آنکه همراه با آن، آبمیوه یا مایعات دیگر هم استفاده شود.

– مصرف روغن زیتون خالص بر افزایش تاثیر سبوس، مفید و موثر می باشد.

– آب دم کرده آن را بنوشید که نرم و خنک کننده است، برای رفع سرفه و زکام مفید است و حرارت تب را می کاهد.

– اگر آب دم کرده آن را با عسل بخورید، کمی ملین است و یبوست های ناشی از نارسایی کبد را برطرف می سازد و سنگ های صفراوی را دفع می کند.

– آن را همراه با چای دم کنید و بنوشید. برای افزایش ترشح عرق و در موارد ادرار خونی موثر است.

– چنانچه آن را گرم کنید و داخل پارچه ای بریزید و روی عضو دردناک بر اثر رماتیسم و درد مفاصل و درد پهلو بگذارید و مدام گرم و تجدید کنید، دردها را تسکین می دهد.

– در صورتی که بالشی را از این ماده غذایی پر کنید و زیر سر اطفال قرار دهید، به درمان آبله کمک می کند.

– ۵۰ گرم از آن را در یک لیتر آب آنقدر جوشانید تا آب به نصف برسد. بعد با آن آب تنقیه کنید. اسهال های شدید و دل پیچه را برطرف می سازد.

مضرات سبوس

استفاده زیاد از حد سبوس، جذب کلسیم، آهن و روی را کاهش می دهد.
امکان دارد موجب بروز التهاب روده ، گاز و نفخ معده شود.

ترکیبات شیمیایی

در ۱۰۰ گرم آن ، مواد زیر وجود دارد:

آب : ۵/۱۱ درصد
پروتئین : ۱۶ درصد
چربی : ۴ درصد
کربوهیدرات : ۶۰ درصد
کلسیم : ۱۱۹ میلی گرم
فسفر : ۱۲۷۶ میلی گرم
آهن : ۱۴ میلی گرم
سدیم : ۹ میلی گرم
پتاسیم : ۱۱۲۱ میلی گرم
ویتامین ب ۱ : ۷۲/۰میلی گرم
نیاسین : ۲۱ میلی گرم
هر ۱۰۰ گرم آن ۲۱۳ کالری انرژی دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *